ARTIESTEN VRIJDAG 24 MAART / 2017

ARTIESTEN VRIJDAG 24 MAART

wouterhamel> WOUTER HAMEL

Wouter Hamel is een Nederlandse jazz-zanger wiens stijl soms wordt vergeleken met Jamie Cullum. Wouter debuteerde in 2007, twee jaar na hij het Nederlands Jazz Vocalisten Concours won. Daarna bracht hij 3 albums uit, gaf hij talloze optredens in Nederland, won hij een zilveren harp en werd hij een superster in onder meer Japan.

Na de vorige, wat rustigere en introverte plaat staat zijn laatste album “Pompadour” vol spannende en energieke songs die borrelen van de levenslust, maar waarin zoals altijd een verrassing op de loer kan liggen. Het album is opgenomen in de eigen studio van Wouter Hamel, maar was een sociaal proces met gezellige maar ook avontuurlijke samenwerkingen. Zo werd er in New York met jazzlegende Mark Murphy gewerkt en is Benny Sings er ook weer bij, die tevens bij de succesvolle eerste Wouter Hamel albums “Hamel (2007) en “Nobody’s Tune” (2009) betrokken was.

De allure van Wouter Hamel kent geen grenzen. Met diverse platina en gouden albums op zijn naam, reist hij met zijn band van Duitsland naar Japan en van Spanje naar Zuid-Korea. In 2016 heeft hij samen met zijn band een theatertour gedaan.

“Zijn heldere geluid, perfecte timing en prachtige eigen sound zorgen ervoor dat we zijn stembanden een kroonjuweel mogen noemen”, De Telegraaf

“Hamel heeft een superstrakke band die met speels enthousiasme de catchy liedjes de zaal in slingert”, Volkskrant

www.wouterhamel.com

 

ruben_hoeke_by_ron_koffeman_eagle_black_and_white> RUBEN HOEKE

Een grote mix van soul, vette rock, pop, zompige boogie en stampende rhythm & blues. Gitarist Ruben Hoeke kun je plaatsen in het rijtje muzikanten die de nederblues en rock naar een hoger niveau hebben getild. Sinds zijn eerste optreden in 1992 tourt hij onafgebroken door Nederland en speelde op podia in Denemarken, Duitsland, België, Estland, USA, Ierland, Luxemburg en Curaçao. In 2004 richt hij zijn eigen ‘Ruben Hoeke Band’ op.

Hij geeft gitaarworkshops, produceert en wordt dikwijls ingezet als sessiemuzikant. Door de jaren heen speelt hij o.a. in Skelter, JURA, Kenneth Harder, Roberto Jacketti & the Scooters, Thé Lau & Band, organiseert jamsessies en brengt cd’s in verschillende muzikale genres uit. Hij is mede-eigenaar van MZM Productions agency dat festivals organiseert en de boekingen voor de RHB verzorgt.

In 2006 verschijnt van de Ruben Hoeke Band het debuutalbum ‘SUGAR’ (‘Tour de France cd’/‘Best verkochte R&B cd 2006’). In 2008 wordt Ruben door Nederlandse collega muzikanten verkozen als ‘Nederlands Beste Gitarist’. In datzelfde jaar ontvangt hij een officiële Gemeentelijke oorkonde wegens zijn ‘grote bekwaamheid als gitarist’.

In 2010 verschijnt van de RHB ‘COEXIST’. Op beide albums geven diverse Nederlandse topmuzikanten acte de présence. Rond de zomer van 2011 wordt een samenwerking met de Engelse gitarist Mick Taylor vroegtijdig afgeblazen wanneer Taylor wordt verzocht zich opnieuw bij The Rolling Stones te voegen. Op 23 maart 2013 presenteert de RHB het derde album ‘LOADED’ in een volledig uitverkocht Paradiso in Amsterdam.

Begin 2014 krijgt Rubens JURA project een vervolg en in maart wordt hij door lezers van het toonaangevende blad ‘De Gitarist’ gekozen als ‘Beste Blues-Rock Gitarist Benelux’. In april 2015 wordt Ruben onderscheiden met een ‘Dutch Blues Award’ en verschijnt van JURA het album ‘River Songs’. Begin november ontvangt Ruben het eerste prototype van de door hem ontworpen ‘Radix RH’ signature gitaar die geproduceerd wordt in het land van zijn voorouders; Indonesië. In 2015 wijzigt de samenstelling van de RHB en vormen, naast Ruben, zijn drummende broer Eric Hoeke, zanger Lucas Pruim en bassist Paul Brandsen de nieuwe basis.

In 2016 neemt de band de vierde RHB-cd ‘SONIC REVOLVER’ op. In de zomer wordt Ruben gevraagd de komende jaren op tournee te gaan met zangeres Beth Hart. Na een korte twijfel periode kiest hij toch voor zijn eigen thuis en muziek.

Een recensent omschreef de RHB als ”een formidabele formatie met een unieke sound” en het optreden ”vonkte als de hel en vlamde als een F-16 met zijn naverbranders op maximaal”. Met zeer lovende recensies op zak trekt de RHB weer ten strijde met een grote mix van Soul, vette Rock, Pop, zompige Boogie en stampende Rhythm & Blues!

www.rubenhoeke.com

 

image1> NEW YORK ROUND MIDNIGHT – Swingin’ Harlem

New York Round Midnight is één van de grootste jazzproducties van dit moment. Maar liefst elf musici uit het puikje van de Nederlandse jazzscene nemen u niet alleen mee naar de glorietijd van de jazz, maar laten ook voelen hoe levendig en urgent die muziek vandaag klinkt.

De muziekvoorstelling ‘Swingin’ Harlem’ neemt je mee diep in de nachtclubs van de New Yorkse wijk Harlem, waar jazz de belangrijkste bijzaak van het leven was. De hevige concurrentie en losse sfeer zorgden voor de bloei van spannende muziek en leverden een keur aan ijzersterke bands op, zoals de orkesten van Cab Calloway, Duke Ellington en Fletcher Henderson. Karaktervolle muzikanten zoals Billie Holiday, Louis Armstrong en Fats Waller werden omarmd door het publiek.

Hoe ging het werkelijk toe in de clubs in Harlem? Wat was de invloed van de Mafia en de Joodse ‘Kosher Nostra’ op de muziek? Wat is een flapper girl? En wie is toch die reefer man? ‘Swingin’ Harlem’ is een avond vol heerlijke muziek door bekende en getalenteerde Nederlandse jazzmusici, voorzien van sfeer en sappige verhalen verteld door comedian Jeffrey Spalburg en jazzschrijver en presentator Koen Schouten.

www.newyorkroundmidnight.nl

 

image-5659166> WILLEM HELLBREKER

Willem Hellbreker is afgestudeerd aan het conservatorium van Rotterdam, heeft meerdere cd’s onder eigen naam uitgebracht en speelde met zijn kwartet op o.a. het Northsea Jazzfestival. Geïnspireerd door saxofonisten als Stan Getz, Hank Mobley en Dexter Gordon tovert hij met een warm en expressief geluid lyrische lijnen uit zijn tenorsaxofoon. Van sterk swingend tot verstild melancholiek, elk standard krijgt een glansvolle interpretatie en zijn eigen stukken worden geroemd om hun karakteristieke sfeer en zeggingskracht. Hij speelt en heeft gespeeld met de grote namen uit de Nederlandse jazz: Bert van den Brink, Erik Vloeimans, Rob van Kreeveld en vele anderen. In 1994 heeft hij door de VS getourd en gespeeld met Bob Brookmeyer en speelde in de beroemde New Yorkse jazzclub The Village Vanguard. In 1995 heeft hij een concert gegeven met het Rotterdams Filharmonisch Orkest en Stevie Wonder. Recentelijk heeft hij door Rusland getourd met het Glenn Miller Orchestra.

www.hellbreker.nl

 

eva-almagor> EVA ALMAGOR

Get ready for Eva Almagor! Ze is blues en soul; haar muziek is gevuld met vintage vibes en de invloeden van pop met een vleugje gospel. Haar stem, haar eigen authentieke sound, die je doet denken aan zangeressen zoals Bonnie Raitt en Norah Jones. Haar carrière startte een paar jaar geleden met het uitbrengen van 2 singles van haar debuutalbum ‘Against the grain’ en een EP. Sindsdien treedt ze regelmatig op in radioshows, festivals of in intieme setting in het theater. Eva laat zich inspireren door Susan Tedeschi, Amos Lee en Jason Isbell.

www.evaalmagor.nl

 

344e9543-0355-4afd-a96c-02849bafbb8c> DAAN XPRESS

Enthousiasme en passie die je hoort en ziet. Dat is Daan achter de drums. Op deze avond brengt Daan samen met topmuzikanten klassiekers uit de fusion, R&B, soul en pop ten gehore. Zijn grootste invloeden zijn Snarky Puppy, Justin Timberlake en Sting. Niets is Daan te gek; zolang de groove er maar in zit!

Daan Quittner studeert drums aan het conservatorium in Utrecht. Deze veelzijdige drummer heeft zich tijdens zijn studie meerdere stijlen eigen gemaakt, waarbij hij uitblinkt in moderne cross-overs. Zijn energieke ‘stage presence’ heeft hij ontwikkeld door met formaties die eigen werk maken op talloze podia in binnen- en buitenland te spelen. De combinatie van zijn drive en capaciteit om zich als muzikale kameleon te gedragen, onderscheiden hem en hebben er onder andere voor gezorgd dat hij met zijn band Boom Petit een live-EP heeft opgenomen.

Daan is uitgeroepen tot Radio 6 Soul & Jazz Talent. Hij leeft voor de ‘live performance’ en heeft als doel zich verder te ontwikkelen als performer en multi-inzetbare drummer. Daarbij is zijn grootste voorbeeld Robert ‘Sput’ Searight (drummer van Snarky Puppy), waar hij al verscheidene lessen bij heeft gevolgd. Als Daan komt drummen, kun je rekenen op spektakel.

 

jig-promo-full2> THE JIG

The Jig is een 7-koppig funk collectief uit Amsterdam dat onversneden eigen werk brengt. De band is een van de weinige echte funk groepen; een instrumentale groove machine met een rock & roll attitude, bekend om zijn krachtige en opwindende live shows. De muziek is actueel en persoonlijk, met elementen van soul, afro, jazz en rock & roll geïnspireerd door helden als Bootsy Collins, Tower of Power, James Brown, Average White Band en The Meters.

Sinds 2009 verspreidt de band zijn aanstekelijke originele funk met groeiend succes, met zo’n 150 shows door heel Nederland, in Duitsland, Spanje, België, Frankrijk, de Verenigde Staten en Brazilië. In 2011 bracht The Jig zijn goed ontvangen debuut album Brooklyn Blowout uit, opgenomen in New York. In 2013 vonden meer funk krakers hun weg naar het publiek via het album Aargh! In 2015 heeft de band de singles The One en Come Get It uitgebracht. In 2016 kwam hun studioalbum Proximo Disco uit.

Zoals altijd werkt The Jig continu aan nieuwe nummers om ze vervolgens on-the-road te brengen, waardoor elke live show een unieke ervaring is. The Jig is een blijvertje. Het bestaat uit zeven professionele muzikanten die trouw zijn aan hun missie: het verspreiden van de funk aan iedereen die het wil horen en voelen. Wellicht heb je sommige bandleden gezien op het podium met Caro Emerald, The Upsessions, The Baseballs, Broken Brass Ensemble, Jim Jones Revue, Flip Noorman en anderen. De band heeft samengewerkt met onder andere Joseph Bowie, Hans Dulfer, Boris van der Lek en Benjamin Herman.

www.thejig.nl

 

a75d39_25d2694bfe6447448785a313a9d4623f-jpg_srz_3439_2456_85_22_0-50_1-20_0> SINGER-SONGWRITER CIRCLE!

Exclusief voor ons jubileumjaar houden wij op vrijdag 24 maart een singer-songwriter circle. Hiervoor komt niemand minder dan singer-songwriter (en producer) Jonathan Whiskerd over vanuit Londen. Samen met de jury zal een winnaar gekozen worden, die tijdens ons festivalavond op zaterdag 25 maart zal mogen optreden. Tevens wint de winnaar een reis met verblijf en een workshop in Londen!

Jonathan Whiskerd

Jonathan Whiskerd is een ervaren schrijver en producer. Hij werkte o.a. samen met schrijver-producenten Joshua Blair (Mark Ronson, Bruno Mars), Bruce Hughes (Jason Mraz) en Will Hicks (Ed Sheeran, Elton John, Lily Allen) in de studio’s in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Jonathan werkt nu als een standalone songwriter voor een reeks van vele artiesten in Londen, Nashville en Berlijn en heeft door verschillende projecten meegewerkt aan tracks met producenten, zoals Brad Mair (Romeo Blanco, Kipper Eldridge), Mikko Gordon (Nigel Godrich, Osca, Gaz Coombes), Dyre Gormsen (Martin Terife) en Pete Hakola (To Kill A King).

Jonathan is ook een ervaren docent songwriting en coach, met een sterke achtergrond in artiest- en schrijversontwikkeling. Hij is programma-leader voor de BA (Hons) in Songwriting aan het Institute of Contemporary Music Optreden in Londen. Hij heeft masterclasses aan de Middlesex University, de BRIT School en HDPK in Berlijn gegeven en werkt samen met de Songwriting afdeling van Belmont University in Nashville.

Onder voorbehoud van wijzigingen.