ARTIESTEN / 2018

De artiesten die zullen optreden op het Seabottom Jazzfestival 2018:


benartiest

Benjamin Herman

Benjamin Herman kreeg zijn eerste saxofoon op twaalfjarige leeftijd. Op zijn dertiende was hij al aan het optreden in het professionele clubcircuit. Binnen een paar jaar speelde hij wereldwijd met verschillende groepen en initieerde hij zijn eigen projecten. In de jaren negentig reikte zijn faam buiten de jazzkringen toen hij het baanbrekende ensemble New Cool Collective oprichtte. Aangezien hij reeds in zijn tienerjaren naam maakte als solist is Benjamin Herman terug te vinden op meer dan honderd albums van zeer uiteenlopende artiesten, variërend van Candy Dulfer tot Mischa Mengelberg. Benjamin heeft tevens als componist naam gemaakt in binnen- en buitenland. Met zowel New Cool Collective als zijn kleinere formaties worden zijn optredens geïnspireerd door dance Floor jazz, surf en punkmuziek, free jazz en traditionele muziek uit alle windstreken, waardoor naast pure jazzfanaten ook muziekliefhebbers van allerlei verschillende genres zich aangetrokken voelen. Tegelijkertijd heeft Benjamin Herman zich intensief verdiept in het repertoire van diverse componisten waaronder Byard, Monk en Mengelberg.

Vandaag de dag is Benjamin Herman één van de meest originele en productieve jazz musici van Nederland die zijn invloeden geregeld buiten de grenzen van de jazzwereld zoekt. Nadat hij in 2005 tekende bij zijn platenlabel, heeft hij een aantal albums op CD en vinyl geproduceerd. Tevens won hij zijn derde Edison Award voor het album Campert (m.m.v. dichter Remco Campert. Hij nam op én tourde met o.a. Paul Weller, programmeerde diverse festivals, en tourde in Brazilië, Argentinië, Kenia, Rusland, Engeland, Canada, Ierland en Japan, terwijl er ook in Nederland aan diverse projecten werd gewerkt. In 2006 ontving hij de prestigieuze VPRO/Boy Edgar Award en werd door het tijdschrift Esquire verkozen tot Best Geklede Nederlander van 2008. Recentelijk heeft hij uit handen van Esquire de oeuvreprijs ontvangen voor zijn jarenlange stijlvastheid.

www.benjaminherman.nl


New Cool Collective

nc2018 wordt een feestelijk jaar voor New Cool Collective, bestaande uit saxofonist Benjamin Herman, gitarist Rory Ronde, drummer Joost Kroon, percussionisten Frank van Dok en Jos de Haas, toetsenist Willem Friede, bassist Leslie Lopez en trompettist David Rockefeller. Deze achtkoppige energieke funkband viert in 2018 hun 25-jarig jubileum. Dit doen zij met hun nieuwe album Electric Monkey Sessions 2, een uitgebreide clubtour en diverse muzikale projecten gedurende het jaar. Kortom: de band staat het hele jaar vol in de schijnwerpers. Voor hun nieuwe album doken de heren de studio in met het idee om een nog rauwere en analoge sound na te streven; het resultaat is een veelzijdig album met een eigenwijze psychedelische cumbia vibe. Veel dansbare grooves en suizende uptempo jazz-latin.
Het begon allemaal in 1993 in de Amsterdamse Soul Kitchen met Benjamin Herman en DJ Graham B. Terwijl Graham B. platen draaide, speelde Benjamin: een unieke combinatie. Uiteindelijk leidde dit tot het achtkoppige New Cool Collective., waarmee de band ontelbaar vaak heeft getourd langs de hipste jazzclubs en festivals over de hele wereld.
De afgelopen jaren werkte New Cool Collective samen met onder meer Tony Allen, Mapacha Africa, Andrew Roachford, Jules Deelder, Typhoon, Guus Meeuwis, Matt Bianco, Thierno Koité en Georgie Frame. Altijd op hun eigen manier, altijd feest.
www.newcoolcollective.com


Robin Nolan Trio

Nolan 110Eén van George Harrison’s favoriete gitaristen, de internationaal bejubelde Robin Nolan, zorgt samen met zijn trio voor een onvergetelijke avond gevuld met gipsy muziek. Het trio neemt je mee op een muzikale reis, die reikt van Transsylvanië tot het hedendaagse, door pop beïnvloedde gipsy geluid van Djago Reinhardt en de Hot Club de France.
Robin Nolan wordt ondersteund door ritmemachine Kevin Nolan op gitaar en bassist Arnoud Vandenberg. Het trio staat gegarandeerd voor een avond vol gipsy muziek om nooit te vergeten.
robinnolanmusic.com

 

 

 

 

 

 


The Jig

jigThe Jig is een 7-koppig funk collectief uit Amsterdam dat onversneden eigen werk brengt. De band is een van de weinige echte funk groepen; een instrumentale groove machine met een rock & roll attitude, bekend om zijn krachtige en opwindende live shows. De muziek is actueel en persoonlijk, met elementen van soul, afro, jazz en rock & roll geïnspireerd door helden als Bootsy Collins, Tower of Power, James Brown, Average White Band en The Meters.
Sinds 2009 verspreidt de band zijn aanstekelijke originele funk met groeiend succes, met zo’n 150 shows door heel Nederland, in Duitsland, Spanje, België, Frankrijk, de Verenigde Staten en Brazilië. In 2011 bracht The Jig zijn goed ontvangen debuut album Brooklyn Blowout uit, opgenomen in New York. In 2013 vonden meer funk krakers hun weg naar het publiek via het album Aargh! In 2015 heeft de band de singles The One en Come Get It uitgebracht. In 2016 kwam hun studioalbum Proximo Disco uit.
Zoals altijd werkt The Jig continu aan nieuwe nummers om ze vervolgens on-the-road te brengen, waardoor elke live show een unieke ervaring is. The Jig is een blijvertje. Het bestaat uit zeven professionele muzikanten die trouw zijn aan hun missie: het verspreiden van de funk aan iedereen die het wil horen en voelen. Wellicht heb je sommige bandleden gezien op het podium met Caro Emerald, The Upsessions, The Baseballs, Broken Brass Ensemble, Jim Jones Revue, Flip Noorman en anderen. De band heeft samengewerkt met onder andere Joseph Bowie, Hans Dulfer, Boris van der Lek en Benjamin Herman.
Robin Rombouts – trompet; Jeroen van Genuchten – tenorsaxofoon; Koen Schouten – baritonsaxofoon; Bas Grijmans – toetsen; Martijn Smit – gitaar; Arry Niemantsverdriet – basgitaar; Niels van Groningen – drums; Mr. Ruben Seyferth – vocals.
www.thejig.nl.


Deborah J. Carter & Zandscape

Deborah_J_Carter_7sA Beatles tribute
Deborah J. Carter is geen onbekende op het Seabottom Jazzfestival. Al eerder stond ze op ons podium en recentelijk nog met de producties van New York Round Midnight. De van oorsprong Amerikaanse jazz-zangeres heeft letterlijk overal gewoond en deze invloeden zijn terug te horen in haar muziek; als ze zingt, hoor je een mengeling van jazz, soul, en wereldmuziek. Deborah treedt vaak als gastsolist op en heeft zo al op het podium gestaan met het wereldberoemde Metropole orkest, Radio Symfonieorkest Frankfurt, Sedavi Latin Jazz Big Band, Berlin Jazz Orchestra, HRT Jazz orkest en het orkest en bigband van de Duitse Opera in Berlijn.
Met de cd ‘Daytripper’ brengt ze een ode aan de Beatles. Hiervoor heeft ze haar eigen interpretaties gemaakt op de bekende composities van John Lennon en Paul McCartney. Met haar soepele jazzsound, improvisatie en variatie weet ze een prettige balans te creëren tussen compositie en uitvoering. Samen met vibrafoon kwartet Zandscape zal ze deze nummers ten gehore brengen.
www.deborahcarter.com
www.zandscape.com


Han Litz Group

hanlitz“Als we optreden wil ik ‘good vibes’ brengen. De energie naar een hoger plan brengen. Dat mensen genieten en zich vrij voelen. Unity!”
Fluitist Han Litz is van vele markten thuis, maar een optreden slaat hij nooit af. Zeker niet als hij de toon kan komen zetten. Dit doet hij niet alleen voor een Nederlands publiek. Sinds Litz in 1998 summa cum laude afstudeerde aan het Amsterdamse Conservatorium, heeft hij veel tijd op internationale podia doorgebracht, van Amsterdam tot Jakarta, van Warschau tot Rome en Berlijn. De ‘sambajazzfunkfluitist’, zoals hij doorgaans wordt genoemd, voelt zich thuis in vele genres en stijlen. Van jongs af aan wilde Han Litz fluit spelen. Op zijn twaalfde begon hij met de dwarsfluit. Op zijn zestiende werd hij gegrepen door jazz, via de radio. “Het was de sound,” zegt hij daarover. “Ik luisterde eerst vooral naar Top 40 radio en wist niet dat er nog meer muziek was. Het medium radio blijft belangrijk in de muzikale opvoeding; niet alleen voor muzikanten, ook voor het publiek”. Van diepe jazz tot georchestereerde funk heeft Litz zijn fluit laten ‘growlen’. De ‘growl’ hoorde hij voor het eerst bij fluitisten als Ian Anderson (Jethro Tull) en Jeremy Steig (New York). Nog voor hij in 1998 als fluitist afstudeerde, had Litz al plaatopnamen gemaakt met de groep Two Bass Hit, van het eerste succes geproefd en met diverse bands door Spanje, Benelux en Duitsland getourd. Twee decennia later zijn Litz’s palmares talrijk en bevat zijn discografie meer dan 70 releases. Hij was als muzikant betrokken bij de Engels/Nederlandse band Flowriders (tegenwoordig Seravince), de eerste groep die ‘broken beats’ naar het podium bracht met o.a. drummer Richard Spaven (UK). Han speelde verder met een keur aan vermaarde DJ’s, waaronder Roog, Erick E, Michel de Hey, Kid Sublime, DJ Maestro, Osunlade, Jazzanova en Louie Vega (Masters At Work).
Litz richtte met KC The Funkaholic (Paradiso) en Wiboud Burkens het spiritual jazz project Kindred Spirits Ensemble op waarmee ze diverse Nederlandse Jazzfestivals (North Sea Jazz, Pure Jazz) en kernpodia aandeden. Hij is componist, producer, arrangeur en muzikaal leider van de Han Litz Group. Ze debuteerden met het album Epiphany (2012) en speelden live op vele bekende podia, zoals Paradiso, het Bimhuis en Swingin’ Groningen.
“Ik denk in sound” zegt Litz over zijn vele rollen en zijn uiteenlopende activiteiten. Hij ziet zichzelf als bruggenbouwer. Litz is breed georiënteerd en zoekt als fluitist graag de crossover tussen jazz en clubmuziek. Crossover is ook in de Han Litz Group een essentieel thema, waarin door hem gecomponeerde stukken uitgediept worden en zijn eclectische mede-musici volledig tot hun recht komen, zowel begeleidend als tijdens hun excellerende solo’s. Op het aankomende album -waarvoor de geplande release september 2018 is- zullen energieke Samba grooves, Westafrikaanse Yoruba chants en Afro Deep in een flirt samen met Jazz worden vermengd: ”Unity In Diversity”.
www.hanlitzgroup.nl


KRUPA & the Genes

krupa-webKRUPA is een met niets te vergelijken band. Geïnitieerd door twee creatieve drummers: Stefan Kruger en Joost Patocka en uiteraard vernoemd naar de legendarische drummer Gene Krupa. Kruger is onder meer bekend van New Cool Collective, Zucco 103, Caro Emerald; Patocka is bekend van Rita Reys en Benjamin Herman Trio. De band bestaat verder uit The Genes, bestaande uit in het oog springende musici en bandleiders: Anton Goudsmit – gitaar (The Ploctones), Raphael Vanoli – gitaar (Knalpot), Jasper Blom – sax, Maarten Hogenhuis – sax (Bruut! ) en Sean Fasciani – bas. KRUPA & the Genes maken muziek die alle kanten op gaat: van filmisch, klassiek tot broken beat. KRUPA’s eerste album kwam uit in mei 2014. De presentatie in een vol Bimhuis leverde, bij zoveel aanstekelijk muzikaal geweld, een laaiend enthousiaste zaal op. Hun tweede album, een vanuit riffs opgebouwd absurd ritmisch statement, kwam in het najaar van 2017 uit.

http://krupa-thegenes.com


Marle Thomson

marle-webMarle Thomson zingt, raakt, verrast en valt op met een stijl die zich niet in een hokje laat plaatsen. Noem het warm, edgy en kleurrijk of eigenzinnig: het is bovenal muzikaal. Denk hierbij aan artiesten als Emily King, Lianne La Havas, Laura Mvula en Sufjan Stevens. De Amsterdamse zangeres neemt je mee in haar liedjes; geschreven en gezongen vanuit haar ziel. Ruimte en tijd smelten samen in een verfrissend geluid vol beats, loops, keys, gitaar en natuurlijk zang. In februari 2016 lanceerde Marle haar nieuwe EP ‘The Canopy’ in een bomvolle bovenzaal van Paradiso. De titel van de EP, die in het Nederlands te vertalen is naar ‘het bladerdak’, staat symbool voor het schrijfproces en de gelaagheid in de nummers. De stijl van de plaat laat zich het best omschrijven als ‘soulfulspace pop’. Voor het maken van de EP werkte Marle samen met Paul Willemsen (o.a. Beans & Fatback, Ruben Hein en Kris Berry) en Marcel TEgelaar (o.a. Eefje de Visser, Krystl en The Cool Quest). Ook werkte Marle voor haar eerste single samen met de jonge Amsterdamse videokunstenaar, Kamiel Rongen, die een hele bijzondere video maakte bij het nummer ‘Leviation’. De video werd gepromoot op een grote Engelse designblog en was een week lang ‘powerpremière’ op Vevo. Afgelopen jaar was Marle ook vele malen live te zien. Zo speelde ze onder andere op Amsterdam Woods, Uitmarkt en was ze live te zien in de uitzending bij De Wereld Draait Door. In 2017 is haar single ‘Satellites’ uitgekomen. De videoclip hiervan kwam tot stand in samenwerking met modeontwerpster Alexandra Frida, filmmaker Eveline Vroonland en visual storyteller Naomi-Jamie. De video werd tijdens Fashionweek 2017 uitgebracht.

http://marle-thomson.com

‘Zo kan het dus ook: een gitaar en een stem, soms de ogen dicht en dan hier een heel publiek inpakken met een liedje dat rechtstreeks vanuit het hart de mond uit rolde. Marle ontroerde mij vanavond’ – Nico Dijkshoorn (schrijver en dichter)


Matt Bianco (Mark Reilly)

reilly-webDe lange muzikale carrière van de Britse groep Matt Bianco van Mark Reilly begon in de vroege jaren ’80. Het album ‘Who’s side are you on’ uit 1984 zorgde voor een wereldwijde doorbraak. Een plaat met een heel nieuw en fris geluid, waarmee jazz zijn intrede deed in de toen door Britse new wave, ska en punk gedomineerde charts. Jazz-dance avant la lettre.

De samenwerking tussen de Londense Mark Reilly en het Amsterdamse New Cool Collective kwam tot stand na een aantal inspirerende ontmoetingen. Hun stijl en werkethos bleek meteen een match om eensgezind aan de slag te gaan. Gedurende het proces ontstonden er tal van nieuwe ideeën, die via internet werden gedeeld en samengevoegd tot uiteindelijke songs. Net zo lang totdat een geheel eigen repertoire ontstond. Na de EP release is ‘The things you love’ er nu als volledig album. Een plaat waarop New Cool Collective & Matt Bianco (Mark Reilly) hun klassieke mix van soul, jazz en pop samenbrengen. Het bekende New Cool Collective geluid aangevuld met de retro pop-jazz van Matt Bianco.

http://www.mattbianco.com


Solid Bigband

Solid BigbandDe Solid Bigband bestaat al sinds 1990 en is geen standaard bigband: het merendeel is juist niet grijs en er spelen zowel mannen als vrouwen in de band. Het zijn 17 enthousiaste muzikanten en 1 zangeres, die onder leiding staan van de jonge Gijs Berkers. Gijs is onlangs afgestudeerd aan het conservatorium in Tilburg en hij staat er nu een klein anderhalf jaar voor. De bigband speelt swing, bossa nova, moderne jazz en funk van onder andere Chick Corea, Les Hooper, Frank Mantooth, Bob Mintzer en Sammy Nestico. Ondanks dat het een amateur bigband is, daagt Gijs de band steeds uit om het niveau te verhogen. En dat doet hij met succes! De Solid Bigband laat graag van zich horen en reist daarom vaak af naar allerlei nationale bigbandfestivals, zoals in Enschede en Goor, en is de bigband veel te horen in de regio van Gemert, hun thuisbasis. Solid Bigband is winnaar van het Big Band Festival in Lelystad 27 januari jl. en heeft daarmee hun speelplek verworven. Hun programma is leuk en ze hebben een modern repertoire, aldus het jurycommentaar.
https://www.facebook.com/solidbigband/


Lynne Arriale Trio

Lynne_Arriale-small“De muziek van Lynne Arriale ligt op het synaptische kruispunt waar hersenen elkaar ontmoeten, waar lichaam de ziel ontmoet. Dientengevolge is er een directheid, een zuiverheid, een onvermengde eerlijkheid die ons laat luisteren en “opnieuw zien”. De carrière van pianist/componist Lynne Arriale is gezegend met een liefde voor melodie en een plezier voor een muzikale ontdekking. Met een stijl die levendig en hard rijdend is, maar toch lyrisch en intiem, biedt Arriale een opwindende muzikale ervaring. De volmaakte verteller, ze maakt onmiddellijk contact met haar luisteraars door haar emotioneel geladen uitvoeringen. “Ze bereikt een speciale, diepe verbinding met haar publiek, en de energie stroomt in beide richtingen. Arriale’s emotionele authenticiteit staat haar toe om met haar te voelen en mee te denken “(JazzTimes). Haar muziek is toegankelijk en intiem. “Een complexiteit voortbrengend, niet gecreëerd door meerdere lagen van tonen, maar door meerdere lagen van emotie, de verbeelding vangend van muziekliefhebbers over de hele wereld. Er is misschien geen jazzartiest die vandaag werkt die een breder spectrum brengt van muzikale ideeën naar de verbinding van geest en hart “(Jazz Police).
www.lynnearriale.com


Gallowstreet

gallowstreet-ben-houdijk-smallGallowstreet was in 2012 voor het eerst te gast op lokale buurtfestivals in Amsterdam, maar groeide al snel uit tot een machtige festivalmachine, die fans van EDM (PITCH), jazz (North Sea Jazz), hiphop en popmuziek (Lowlands) uit hun dak lieten gaan met hun harde koperen en analoge dansmuziek. Na het spelen op alle topfestivals in de Nederlandstalige wereld (waaronder het Belgische Dour Festival) in 2015, was Gallowstreet klaar om de wereld te verslaan met hun debuutalbum Battleplan, die is uitgebracht in juni 2016. Met angstaanjagende percussie en kokkerelritmes, bekroond met explosieve riffs en thema’s uit de 10-koppige blazerssectie, zorgde Battleplan voor een sound dat nog niet eerder van een brass band gehoord werd. Niet zomaar een brass band die New Orleans-stijlmuziek speelt; Gallowstreet heeft zijn eigen niche binnen het genre. Of het nu gaat om hiphop, funk, house of een Ennio Morricone filmscore: de band combineert het allemaal samen in een unieke mix. Geniet van de geluiden van Gallowstreet!
www.gallowstreet.com


Boris

bosaris800Boris is weer terug, en hoe! Met meer dan 50 concerten, een uitverkocht Paradiso, uitgeroepen tot Top live Act, theatertour en een spectaculaire shop op de Uitmarkt was 2017 een geweldig muzikaal jaar. Boris heeft zijn tijd gebruikt om weer volledig in zijn kracht te komen en zo nieuwe muziek te ontwikkelen. Hij is nog dieper gaan graven om verleden en toekomst samen te brengen. Get ready fort he ‘B-funk’. Zijn nieuwe EP is 15 februari jl. gereleased. Een nieuwe stijl waarin funk samensmelt met de hedendaagse sound. Boris heeft zich altijd laten inspireren door het spectrum van voornamelijk zwarte muziek, zoals Marvin Gaye, Bill Withers, Nat King Cole, Micheal Jackson en Sky Stone. Na een zakelijk conflict en een moeilijke periode die daarna aanbrak, moest Boris zich opnieuw bezinnen: diep naar binnen graven en de worsteling onder ogen zien om zichzelf te vinden. De verbondenheid van de muziek waarmee hij is opgegroeid met de moderne ziel van vandaag heeft hij samengebracht in een nieuw eigentijds geluid.
www.iamboris.nl


Daan Quittner Band

DaanquittnerDaan Quittner heeft drums gestudeerd aan het conservatorium in Utrecht. Deze veelzijdige drummer heeft zich tijdens zijn studie meerdere stijlen eigen gemaakt, waarbij hij uitblinkt in moderne cross-overs. Zijn energieke ‘stage presence’ heeft hij ontwikkeld door te spelen met formaties die eigen werk maken op talloze podia in binnen- en buitenland. Hij heeft als doel zich verder te ontwikkelen als performer en multi-inzetbare drummer. Daarbij is zijn grootste voorbeeld Rober ‘Sput’ Searight (drummer van Snarky Puppy), waar hij al verscheidene lessen bij heeft gevolgd. De combinatie van zijn drive en capaciteit om zich als muzikale kameleon te gedragen, onderscheiden hem, en hebben er onder andere voor gezorgd dat hij met zijn band Boom Petit een live-EP heeft opgenomen met Anton Goudsmit en met zijn band Oliver Alexander is uitgeroepen tot Radio 6 Soul & Jazz Talent. Daan leeft voor de live performance. Als Daan komt drummen, kun je rekenen op spektakel!
www.daanquittner.com


Winke Wagner Quartet

winkeCool funky jazz! Dat is het Winke Wagner Quartet. Het repertoire van het Quartet is heel divers. De standards worden in een heerlijke ‘frisse jazzy sound’ gegoten. Met een schat aan ervaring weet Winke Wagner de juiste sfeer neer te zetten. Winke zingt al een groot deel van haar leven in verschillende ensembles. Lange tijd zong ze in een partyband. Echter haar passie voor jazz heeft haar ertoe bewogen om enkele jaren geleden muzikanten te zoeken om zo een eigen Quartet te vormen. Na een roerige zoektocht heeft ze nu de juiste partners gevonden om met veel gevoel en plezier een zalige jazz sound ten gehore te brengen. Een welkome verschijning op het podium en een warme stem, dat is Winke Wagner.
www.winke.nl/