ARTIESTEN / 2018

De artiesten die zullen optreden op het Seabottom Jazzfestival 2018:


benartiest

Benjamin Herman

Benjamin Herman kreeg zijn eerste saxofoon op twaalfjarige leeftijd. Op zijn dertiende was hij al aan het optreden in het professionele clubcircuit. Binnen een paar jaar speelde hij wereldwijd met verschillende groepen en initieerde hij zijn eigen projecten. In de jaren negentig reikte zijn faam buiten de jazzkringen toen hij het baanbrekende ensemble New Cool Collective oprichtte. Aangezien hij reeds in zijn tienerjaren naam maakte als solist is Benjamin Herman terug te vinden op meer dan honderd albums van zeer uiteenlopende artiesten, variërend van Candy Dulfer tot Mischa Mengelberg. Benjamin heeft tevens als componist naam gemaakt in binnen- en buitenland. Met zowel New Cool Collective als zijn kleinere formaties worden zijn optredens geïnspireerd door dance Floor jazz, surf en punkmuziek, free jazz en traditionele muziek uit alle windstreken, waardoor naast pure jazzfanaten ook muziekliefhebbers van allerlei verschillende genres zich aangetrokken voelen. Tegelijkertijd heeft Benjamin Herman zich intensief verdiept in het repertoire van diverse componisten waaronder Byard, Monk en Mengelberg.

Vandaag de dag is Benjamin Herman één van de meest originele en productieve jazz musici van Nederland die zijn invloeden geregeld buiten de grenzen van de jazzwereld zoekt. Nadat hij in 2005 tekende bij zijn platenlabel, heeft hij een aantal albums op CD en vinyl geproduceerd. Tevens won hij zijn derde Edison Award voor het album Campert (m.m.v. dichter Remco Campert. Hij nam op én tourde met o.a. Paul Weller, programmeerde diverse festivals, en tourde in Brazilië, Argentinië, Kenia, Rusland, Engeland, Canada, Ierland en Japan, terwijl er ook in Nederland aan diverse projecten werd gewerkt. In 2006 ontving hij de prestigieuze VPRO/Boy Edgar Award en werd door het tijdschrift Esquire verkozen tot Best Geklede Nederlander van 2008. Recentelijk heeft hij uit handen van Esquire de oeuvreprijs ontvangen voor zijn jarenlange stijlvastheid.

www.benjaminherman.nl


New Cool Collective

nc2018 wordt een feestelijk jaar voor New Cool Collective, bestaande uit saxofonist Benjamin Herman, gitarist Rory Ronde, drummer Joost Kroon, percussionisten Frank van Dok en Jos de Haas, toetsenist Willem Friede, bassist Leslie Lopez en trompettist David Rockefeller. Deze achtkoppige energieke funkband viert in 2018 hun 25-jarig jubileum. Dit doen zij met hun nieuwe album Electric Monkey Sessions 2, een uitgebreide clubtour en diverse muzikale projecten gedurende het jaar. Kortom: de band staat het hele jaar vol in de schijnwerpers. Voor hun nieuwe album doken de heren de studio in met het idee om een nog rauwere en analoge sound na te streven; het resultaat is een veelzijdig album met een eigenwijze psychedelische cumbia vibe. Veel dansbare grooves en suizende uptempo jazz-latin.
Het begon allemaal in 1993 in de Amsterdamse Soul Kitchen met Benjamin Herman en DJ Graham B. Terwijl Graham B. platen draaide, speelde Benjamin: een unieke combinatie. Uiteindelijk leidde dit tot het achtkoppige New Cool Collective., waarmee de band ontelbaar vaak heeft getourd langs de hipste jazzclubs en festivals over de hele wereld.
De afgelopen jaren werkte New Cool Collective samen met onder meer Tony Allen, Mapacha Africa, Andrew Roachford, Jules Deelder, Typhoon, Guus Meeuwis, Matt Bianco, Thierno Koité en Georgie Frame. Altijd op hun eigen manier, altijd feest.
www.newcoolcollective.com


Robin Nolan Trio

Nolan 110Eén van George Harrison’s favoriete gitaristen, de internationaal bejubelde Robin Nolan, zorgt samen met zijn trio voor een onvergetelijke avond gevuld met gipsy muziek. Het trio neemt je mee op een muzikale reis, die reikt van Transsylvanië tot het hedendaagse, door pop beïnvloedde gipsy geluid van Djago Reinhardt en de Hot Club de France.
Robin Nolan wordt ondersteund door ritmemachine Kevin Nolan op gitaar en bassist Arnoud Vandenberg. Het trio staat gegarandeerd voor een avond vol gipsy muziek om nooit te vergeten.
robinnolanmusic.com

 

 

 

 

 

 


The Jig

jigThe Jig is een 7-koppig funk collectief uit Amsterdam dat onversneden eigen werk brengt. De band is een van de weinige echte funk groepen; een instrumentale groove machine met een rock & roll attitude, bekend om zijn krachtige en opwindende live shows. De muziek is actueel en persoonlijk, met elementen van soul, afro, jazz en rock & roll geïnspireerd door helden als Bootsy Collins, Tower of Power, James Brown, Average White Band en The Meters.
Sinds 2009 verspreidt de band zijn aanstekelijke originele funk met groeiend succes, met zo’n 150 shows door heel Nederland, in Duitsland, Spanje, België, Frankrijk, de Verenigde Staten en Brazilië. In 2011 bracht The Jig zijn goed ontvangen debuut album Brooklyn Blowout uit, opgenomen in New York. In 2013 vonden meer funk krakers hun weg naar het publiek via het album Aargh! In 2015 heeft de band de singles The One en Come Get It uitgebracht. In 2016 kwam hun studioalbum Proximo Disco uit.
Zoals altijd werkt The Jig continu aan nieuwe nummers om ze vervolgens on-the-road te brengen, waardoor elke live show een unieke ervaring is. The Jig is een blijvertje. Het bestaat uit zeven professionele muzikanten die trouw zijn aan hun missie: het verspreiden van de funk aan iedereen die het wil horen en voelen. Wellicht heb je sommige bandleden gezien op het podium met Caro Emerald, The Upsessions, The Baseballs, Broken Brass Ensemble, Jim Jones Revue, Flip Noorman en anderen. De band heeft samengewerkt met onder andere Joseph Bowie, Hans Dulfer, Boris van der Lek en Benjamin Herman.
Robin Rombouts – trompet; Jeroen van Genuchten – tenorsaxofoon; Koen Schouten – baritonsaxofoon; Bas Grijmans – toetsen; Martijn Smit – gitaar; Arry Niemantsverdriet – basgitaar; Niels van Groningen – drums; Mr. Ruben Seyferth – vocals.
www.thejig.nl.


Deborah J. Carter & Zandscape

Deborah_J_Carter_7sA Beatles tribute
Deborah J. Carter is geen onbekende op het Seabottom Jazzfestival. Al eerder stond ze op ons podium en recentelijk nog met de producties van New York Round Midnight. De van oorsprong Amerikaanse jazz-zangeres heeft letterlijk overal gewoond en deze invloeden zijn terug te horen in haar muziek; als ze zingt, hoor je een mengeling van jazz, soul, en wereldmuziek. Deborah treedt vaak als gastsolist op en heeft zo al op het podium gestaan met het wereldberoemde Metropole orkest, Radio Symfonieorkest Frankfurt, Sedavi Latin Jazz Big Band, Berlin Jazz Orchestra, HRT Jazz orkest en het orkest en bigband van de Duitse Opera in Berlijn.
Met de cd ‘Daytripper’ brengt ze een ode aan de Beatles. Hiervoor heeft ze haar eigen interpretaties gemaakt op de bekende composities van John Lennon en Paul McCartney. Met haar soepele jazzsound, improvisatie en variatie weet ze een prettige balans te creëren tussen compositie en uitvoering. Samen met vibrafoon kwartet Zandscape zal ze deze nummers ten gehore brengen.
www.deborahcarter.com
www.zandscape.com


Han Litz Group

hanlitz“Als we optreden wil ik ‘good vibes’ brengen. De energie naar een hoger plan brengen. Dat mensen genieten en zich vrij voelen. Unity!”
Fluitist Han Litz is van vele markten thuis, maar een optreden slaat hij nooit af. Zeker niet als hij de toon kan komen zetten. Dit doet hij niet alleen voor een Nederlands publiek. Sinds Litz in 1998 summa cum laude afstudeerde aan het Amsterdamse Conservatorium, heeft hij veel tijd op internationale podia doorgebracht, van Amsterdam tot Jakarta, van Warschau tot Rome en Berlijn. De ‘sambajazzfunkfluitist’, zoals hij doorgaans wordt genoemd, voelt zich thuis in vele genres en stijlen. Van jongs af aan wilde Han Litz fluit spelen. Op zijn twaalfde begon hij met de dwarsfluit. Op zijn zestiende werd hij gegrepen door jazz, via de radio. “Het was de sound,” zegt hij daarover. “Ik luisterde eerst vooral naar Top 40 radio en wist niet dat er nog meer muziek was. Het medium radio blijft belangrijk in de muzikale opvoeding; niet alleen voor muzikanten, ook voor het publiek”. Van diepe jazz tot georchestereerde funk heeft Litz zijn fluit laten ‘growlen’. De ‘growl’ hoorde hij voor het eerst bij fluitisten als Ian Anderson (Jethro Tull) en Jeremy Steig (New York). Nog voor hij in 1998 als fluitist afstudeerde, had Litz al plaatopnamen gemaakt met de groep Two Bass Hit, van het eerste succes geproefd en met diverse bands door Spanje, Benelux en Duitsland getourd. Twee decennia later zijn Litz’s palmares talrijk en bevat zijn discografie meer dan 70 releases. Hij was als muzikant betrokken bij de Engels/Nederlandse band Flowriders (tegenwoordig Seravince), de eerste groep die ‘broken beats’ naar het podium bracht met o.a. drummer Richard Spaven (UK). Han speelde verder met een keur aan vermaarde DJ’s, waaronder Roog, Erick E, Michel de Hey, Kid Sublime, DJ Maestro, Osunlade, Jazzanova en Louie Vega (Masters At Work).
Litz richtte met KC The Funkaholic (Paradiso) en Wiboud Burkens het spiritual jazz project Kindred Spirits Ensemble op waarmee ze diverse Nederlandse Jazzfestivals (North Sea Jazz, Pure Jazz) en kernpodia aandeden. Hij is componist, producer, arrangeur en muzikaal leider van de Han Litz Group. Ze debuteerden met het album Epiphany (2012) en speelden live op vele bekende podia, zoals Paradiso, het Bimhuis en Swingin’ Groningen.
“Ik denk in sound” zegt Litz over zijn vele rollen en zijn uiteenlopende activiteiten. Hij ziet zichzelf als bruggenbouwer. Litz is breed georiënteerd en zoekt als fluitist graag de crossover tussen jazz en clubmuziek. Crossover is ook in de Han Litz Group een essentieel thema, waarin door hem gecomponeerde stukken uitgediept worden en zijn eclectische mede-musici volledig tot hun recht komen, zowel begeleidend als tijdens hun excellerende solo’s. Op het aankomende album -waarvoor de geplande release september 2018 is- zullen energieke Samba grooves, Westafrikaanse Yoruba chants en Afro Deep in een flirt samen met Jazz worden vermengd: ”Unity In Diversity”.
www.hanlitzgroup.nl


KRUPA & the Genes

krupa-webKRUPA is een met niets te vergelijken band. Geïnitieerd door twee creatieve drummers: Stefan Kruger en Joost Patocka en uiteraard vernoemd naar de legendarische drummer Gene Krupa. Kruger is onder meer bekend van New Cool Collective, Zucco 103, Caro Emerald; Patocka is bekend van Rita Reys en Benjamin Herman Trio. De band bestaat verder uit The Genes, bestaande uit in het oog springende musici en bandleiders: Anton Goudsmit – gitaar (The Ploctones), Raphael Vanoli – gitaar (Knalpot), Jasper Blom – sax, Maarten Hogenhuis – sax (Bruut! ) en Sean Fasciani – bas. KRUPA & the Genes maken muziek die alle kanten op gaat: van filmisch, klassiek tot broken beat. KRUPA’s eerste album kwam uit in mei 2014. De presentatie in een vol Bimhuis leverde, bij zoveel aanstekelijk muzikaal geweld, een laaiend enthousiaste zaal op. Hun tweede album, een vanuit riffs opgebouwd absurd ritmisch statement, kwam in het najaar van 2017 uit.

http://krupa-thegenes.com


Marle Thomson

marle-webMarle Thomson zingt, raakt, verrast en valt op met een stijl die zich niet in een hokje laat plaatsen. Noem het warm, edgy en kleurrijk of eigenzinnig: het is bovenal muzikaal. Denk hierbij aan artiesten als Emily King, Lianne La Havas, Laura Mvula en Sufjan Stevens. De Amsterdamse zangeres neemt je mee in haar liedjes; geschreven en gezongen vanuit haar ziel. Ruimte en tijd smelten samen in een verfrissend geluid vol beats, loops, keys, gitaar en natuurlijk zang. In februari 2016 lanceerde Marle haar nieuwe EP ‘The Canopy’ in een bomvolle bovenzaal van Paradiso. De titel van de EP, die in het Nederlands te vertalen is naar ‘het bladerdak’, staat symbool voor het schrijfproces en de gelaagheid in de nummers. De stijl van de plaat laat zich het best omschrijven als ‘soulfulspace pop’. Voor het maken van de EP werkte Marle samen met Paul Willemsen (o.a. Beans & Fatback, Ruben Hein en Kris Berry) en Marcel TEgelaar (o.a. Eefje de Visser, Krystl en The Cool Quest). Ook werkte Marle voor haar eerste single samen met de jonge Amsterdamse videokunstenaar, Kamiel Rongen, die een hele bijzondere video maakte bij het nummer ‘Leviation’. De video werd gepromoot op een grote Engelse designblog en was een week lang ‘powerpremière’ op Vevo. Afgelopen jaar was Marle ook vele malen live te zien. Zo speelde ze onder andere op Amsterdam Woods, Uitmarkt en was ze live te zien in de uitzending bij De Wereld Draait Door. In 2017 is haar single ‘Satellites’ uitgekomen. De videoclip hiervan kwam tot stand in samenwerking met modeontwerpster Alexandra Frida, filmmaker Eveline Vroonland en visual storyteller Naomi-Jamie. De video werd tijdens Fashionweek 2017 uitgebracht.

http://marle-thomson.com

‘Zo kan het dus ook: een gitaar en een stem, soms de ogen dicht en dan hier een heel publiek inpakken met een liedje dat rechtstreeks vanuit het hart de mond uit rolde. Marle ontroerde mij vanavond’ – Nico Dijkshoorn (schrijver en dichter)


Matt Bianco (Mark Reilly)

reilly-webDe lange muzikale carrière van de Britse groep Matt Bianco van Mark Reilly begon in de vroege jaren ’80. Het album ‘Who’s side are you on’ uit 1984 zorgde voor een wereldwijde doorbraak. Een plaat met een heel nieuw en fris geluid, waarmee jazz zijn intrede deed in de toen door Britse new wave, ska en punk gedomineerde charts. Jazz-dance avant la lettre.

De samenwerking tussen de Londense Mark Reilly en het Amsterdamse New Cool Collective kwam tot stand na een aantal inspirerende ontmoetingen. Hun stijl en werkethos bleek meteen een match om eensgezind aan de slag te gaan. Gedurende het proces ontstonden er tal van nieuwe ideeën, die via internet werden gedeeld en samengevoegd tot uiteindelijke songs. Net zo lang totdat een geheel eigen repertoire ontstond. Na de EP release is ‘The things you love’ er nu als volledig album. Een plaat waarop New Cool Collective & Matt Bianco (Mark Reilly) hun klassieke mix van soul, jazz en pop samenbrengen. Het bekende New Cool Collective geluid aangevuld met de retro pop-jazz van Matt Bianco.

http://www.mattbianco.com