FESTIVAL HISTORIE

In den beginne…

Lelystad had begin jaren tachtig al een jazztraditie met roemruchte concerten van o.a. Lionel Hampton en Art Blakey in het kader van ‘Jazz behind the dikes’. Dit initiatief van o.a. Ruud Neerings (tot 2008 directeur van de Agora in Lelystad) kreeg in 1989 de vorm van een jazzfestival door het ‘leer’project van de Juniorkamer Flevoland.

Allereerst in bescheiden vorm: vijf bands verdeeld over twee podia in de hal van de toenmalige Agora. Er bleek in Lelystad behoefte aan zo’n muzikaal evenement , zodat het al ras uitgroeide tot het Seabottom Jazzfestival. Op het hoogtepunt in 2002 speelde het zich af op 8 podia verspreid over de hele Agora en de aangrenzende sporthal en trok ruim 3000 bezoekers. Vele internationale en nationale jazzgrootheden speelden op dit jazzfestival dat de bijnaam ‘het kleine broertje van het North Sea Jazzfestival’ met ere kreeg en droeg. Het verdwijnen van de sporthal en daarna de sloop van de oude Agora (om plaats te maken voor de schitterende huidige Agora) hebben het festival een andere vorm gegeven. Verspreid over twee dagen is er sinds 2007 een ‘rustig’ jazzconcert op de vrijdagavond en speelt het eigenlijke festival zich in kleinere (maar zeker kwalitatief niet mindere) vorm af op de zaterdagavond tot in de kleine uurtjes van de zaterdagnacht.

Was het de eerste keer in 2007 nog even wennen voor de inmiddels organiserende stichting Jazz-i en het publiek, vanaf het festival van 2008 kan niet anders dan unaniem geconstateerd worden dat de sfeer van het ‘oude’ festival ook in de nieuwe Agora helemaal terug is.

 

Festival 2012 in beeld

Impressie van vrijdag 30 maart: youtu.be/orzAEZuDeUY

Impressie van zaterdag 31 maart: youtu.be/4df6bDVpspo